Ποιες δοκιμές πρέπει να περάσουν για τους τύπους παρασίτων και την αποκωδικοποίησή τους;

Οι παρασιτικές λοιμώξεις είναι γνωστές ως ελμινθίαση. Πρόκειται για μια ύπουλη και κοινή ασθένεια που δεν είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Τα παράσιτα εισέρχονται στο ανθρώπινο έντερο μέσω βρώμικων χεριών, τροφίμων και νερού και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ενεργά.

Απορροφούν θρεπτικά συστατικά, διαταράσσουν την απορρόφηση νερού και βιταμινών στο έντερο, προκαλούν διάρροια και διαταράσσουν άλλα εσωτερικά όργανα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι δοκιμές πρέπει να κάνουμε για τα παράσιτα, προκειμένου να τα εντοπίσουμε εγκαίρως και να ξεκινήσουμε τη σωστή θεραπεία.

Τύποι παρασίτων και η διάγνωσή τους

Διαφορετικοί τύποι σκουληκιών μπορούν να ζουν στο ανθρώπινο έντερο: στρογγυλό, επίπεδο, ταινία. Κάθε παράσιτο είναι επικίνδυνο για το σώμα, καθώς απελευθερώνει τοξικές ουσίες που επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα.

Οι συνέπειες της ελμινθίαση μπορεί να ποικίλλουν ευρέως, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για παράσιτα. Η εξέταση διενεργείται τόσο για λόγους πρόληψης όσο και παρουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων. Μην αναβάλλετε την επίσκεψή σας στο γιατρό.

Ο κίνδυνος αυτής της ασθένειας είναι ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα άτομο μπορεί να μην γνωρίζει την παρουσία ελμινθών, αλλά ταυτόχρονα, αργές και μη αναστρέψιμες καταστροφικές διαδικασίες συμβαίνουν στα όργανα. Οι οδοί της μόλυνσης είναι πολύ διαφορετικές: επαφή με μολυσμένο άτομο ή ζώο μέσω βρώμικων χεριών, χώματος, τροφής, νερού.

Τίτλος Διαδρομές μόλυνσης Συμπτώματα Αναλύσεις
Pinworms μόλυνση από βρώμικα χέρια Κνησμός στον πρωκτό, διάρροια, απώλεια βάρους Πρωκτικό στυλεό
Ascaris Τρώγοντας άπλυτα λαχανικά και φρούτα Αδυναμία, κνησμός στον πρωκτό, διαταραχή κόπρανα Δοκιμή αίματος αντισωμάτων (ELISA)
Cat Fluke Φάτε μολυσμένα ψάρια Πόνος στη δεξιά πλευρά, αλλεργικές αντιδράσεις, σημεία ηπατικής βλάβης Δοκιμή αίματος ELISA
Trichinella Τρώγοντας μολυσμένο κρέας και λαρδί Ναυτία, έμετος, διάρροια, αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, αδυναμία Δοκιμή αίματος αντισωμάτων
Εντερική ακμή Οποιαδήποτε επαφή με μολυσμένο έδαφος Διάρροια, ναυτία, έμετος, πόνος στο στομάχι Εξέταση κοπράνων για αυγά σκουληκιών, ανάλυση ELISA

Η θεραπεία της ελμινθίαση επιλέγεται ξεχωριστά. Πριν από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ο γιατρός συνιστά να διεξάγετε εξετάσεις και να προσδιορίζετε την ακριβή φύση του παρασίτου. Κάθε ελμίνθιο έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα και οδηγεί σε διαφορετικές επιπλοκές. Θεωρητικά, μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε όργανο, αλλά εντοπίζονται συχνότερα στο έντερο. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει μικρά παιδιά και άτομα που εργάζονται με το έδαφος.

Τα κύρια και πιο επικίνδυνα σημεία μιας παρασιτικής λοίμωξης

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί μια λοίμωξη. Τα συμπτώματα επηρεάζονται όχι μόνο από τον τύπο του ελμινθίου, αλλά και από την ηλικία του μολυσμένου ατόμου, την κατάσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος και άλλα χαρακτηριστικά του σώματος. Λόγω της μειωμένης ανοσίας σε παιδιά και ηλικιωμένους, η κλινική εικόνα είναι πιο οξεία.

Υπάρχουν χρόνιες ελμινθίες που δεν έχουν εμφανή σημεία και οξείες εκδηλώσεις. Διαρκούν χρόνια και απαρατήρητα καθώς τα συμπτώματα είναι θολά και συγχέονται εύκολα με άλλες χρόνιες παθήσεις.

Συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό και ζητήστε του να ελέγξει για παράσιτα εάν εμφανιστούν τα ακόλουθα σημεία:

χαρακτήρες Κλινική παρουσίαση
Αυξημένη θερμοκρασία σώματος Αυτό το σύμπτωμα δεν εμφανίζεται πάντα, αλλά με σοβαρή βλάβη στα εσωτερικά όργανα, η θερμοκρασία μπορεί να είναι υψηλή έως τον πυρετό.
Διαταραχές κοπράνων Με την ελμινθίαση, παρατηρούνται δυσκοιλιότητα και διάρροια. Διαφορετικές εντερικές παθήσεις μπορούν να εναλλάσσονται, να επιδεινώνονται ή να εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Βλεννογόνος και μόλυνση αίματος βρίσκονται συχνά στα κόπρανα.
Ναυτία και έμετος Τα συμπτώματα δηλητηρίασης εμφανίζονται στην οξεία μορφή της νόσου. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν με οποιαδήποτε παρασιτική προσβολή.
Βήχας Εάν η ασθένεια προχωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σκουλήκια επηρεάζουν τους βρόγχους και τους πνεύμονες. Ο ασθενής αναπτύσσει ξηρό βήχα που τελικά μετατρέπεται σε υγρό.
Αλλεργία Το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να αντιδρά στα παράσιτα, έτσι ώστε να εμφανίζονται αλλεργικές αντιδράσεις, συνήθως δερματικές αντιδράσεις: κνησμός, ερυθρότητα, κνίδωση.
Χρόνια κόπωση Η ελμινθίαση προκαλεί αδυναμία και κόπωση, υπνηλία λόγω δηλητηρίασης από το σώμα.
Απώλεια βάρους Λόγω μειωμένης απορρόφησης στο έντερο, ένα άτομο χάνει βάρος ακόμα και με την ίδια δίαιτα.

Ανεξάρτητα από το ποια ελμίνθια έχουν εγκατασταθεί στο έντερο, η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Τα παράσιτα προκαλούν φλεγμονή των εντέρων, εισβάλλοντας στους πνεύμονες, στη χοληδόχο κύστη και ακόμη και στην καρδιά. Μια προληπτική εξέταση θα βοηθήσει στην αποφυγή σοβαρών συνεπειών και επιπλοκών.

Προετοιμασία για εξετάσεις αίματος και κοπράνων

Η αξιοπιστία του αποτελέσματος εξαρτάται όχι μόνο από το εργαστήριο και τον εξοπλισμό, αλλά και από τη συμμόρφωση με τους κανόνες προετοιμασίας. Οι παραβιάσεις αυτών των κανόνων θα οδηγήσουν σε εσφαλμένο αποτέλεσμα. Το άτομο μπορεί να χάσει την ασθένεια.

Καταρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι για να εκτιμήσετε την κατάσταση πρέπει να επιλέξετε αποδεδειγμένες κλινικές και αξιόπιστα εργαστήρια, όπου εργάζονται πιστοποιημένοι ειδικοί. Εάν η εξέταση πραγματοποιείται από γιατρό, προειδοποιεί για την προετοιμασία.

Η προετοιμασία για την ανάλυση των κοπράνων περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:

  1. Λίγες μέρες πριν από την παράδοση των περιττωμάτων, πρέπει να ακολουθήσετε μια ήπια διατροφή και να αποφύγετε να τρώτε πικάντικα, τηγανητά fast food και τρόφιμα που προκαλούν αέριο. Συνιστάται να τρώτε δημητριακά, σούπες και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
  2. Εάν δεν μπορείτε να πάτε στο μπάνιο, μην δίνετε κλύσματα και μην χρησιμοποιείτε καθαρτικά.
  3. Δεν συνιστάται να τρώτε τρόφιμα που λεκιάζουν τα κόπρανα: δαμάσκηνα, ντομάτες, τεύτλα, βότανα.
  4. Πριν κάνετε τη δοκιμή, πρέπει να αγοράσετε ένα αποστειρωμένο δοχείο με ειδική σπάτουλα. Θα εκτυπωθεί την ημέρα του τεστ. Τα κουτιά αντιστοίχισης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή υλικού.
  5. Η ελάχιστη ποσότητα κοπράνων που απαιτείται για την ανάλυση είναι 15 g. Εάν το ποσό είναι μικρότερο, η ανάλυση πρέπει να επαναληφθεί.
  6. Συλλέξτε προσεκτικά το υλικό έτσι ώστε να μην εισέλθει στα ούρα ή στα ούρα.
  7. Εάν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η ανάλυση αποκάλυψε την παρουσία ελμινθών, τότε η ανάλυση πρέπει να επαναληφθεί, τηρώντας όλους τους παραπάνω κανόνες.

Η προετοιμασία της δωρεάς είναι συνήθως στάνταρ. Πρέπει να επισκεφθείτε το εργαστήριο με άδειο στομάχι και να μην τρώτε λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα την προηγούμενη ημέρα. Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας, καθώς μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εξέτασης παρασίτων. Συνιστάται να σταματήσετε να πίνετε μία εβδομάδα πριν από τη δωρεά αίματος. Την ημέρα της κλήρωσης αίματος και την προηγούμενη μέρα, δεν μπορείτε να συμμετάσχετε σε διαδικασίες φυσιοθεραπείας και να υποβληθείτε σε υπερηχογραφική εξέταση. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Συνιστάται να μην καπνίζετε τουλάχιστον μία ώρα πριν από την εξέταση.

Εξέταση αίματος για παράσιτα

Μια εξέταση αίματος για παράσιτα είναι μια από τις πιο ενημερωτικές μεθόδους διάγνωσης της ελμινθίαση. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εξετάσεων αίματος. Ο γιατρός συνταγογραφεί ένα ή περισσότερα ανάλογα με την κλινική εικόνα και την αναμνησία.

Το πλεονέκτημα μιας εξέτασης αίματος σε σχέση με την ανάλυση κοπράνων για ελμινθές είναι ότι τα αυγά δεν βρίσκονται πάντα στα κόπρανα. Πρέπει να πάτε σε μια συγκεκριμένη περίοδο αναπαραγωγής ελμινθών. Το αίμα μπορεί να δωρηθεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. Σχεδόν όλες οι εργαστηριακές αναλύσεις πραγματοποιούνται με ειδικό εξοπλισμό και δεν εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Με το ELISA μπορείτε να προσδιορίσετε όχι μόνο τα σκουλήκια, αλλά και τον βαθμό μόλυνσης.

Ο γιατρός πρέπει να είναι υπεύθυνος για την αποκρυπτογράφηση του αποτελέσματος. Οι πιο συνηθισμένες είναι 3 εξετάσεις αίματος για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν σκουλήκια στο σώμα:

μέθοδος Λειτουργίες ανάλυσης
ELISA Η ELISA είναι η πιο ενημερωτική και αξιόπιστη για τον προσδιορισμό της παρασιτικής λοίμωξης. Η έρευνα βασίζεται στη σχέση αντιγόνου-αντισώματος. Το αποτέλεσμα θα αποκαλύψει την παρουσία ή την απουσία ενός συγκεκριμένου αντισώματος στο αίμα, το οποίο δείχνει ένα οξύ ή χρόνιο στάδιο της νόσου. Στην περίπτωση παρασιτικών αλλοιώσεων, αντισώματα IgG εμφανίζονται στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ απλό, θετικό ή αρνητικό. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα αντισώματα εμφανίζονται τόσο σε χρόνιες λοιμώξεις όσο και κατά τη φάση ανάρρωσης.
PCR Με την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης μπορείτε επίσης να προσδιορίσετε αξιόπιστα εάν υπάρχουν παράσιτα στο σώμα. Ωστόσο, αυτό δεν καθορίζει όλους τους τύπους ελμινθών, μόνο πρωτόζωα. Η σοβαρότητα της νόσου και ο αριθμός των ελμινθών δεν μπορούν να προσδιοριστούν με αυτόν τον τρόπο.
UAC Πρόκειται για μια απλή και γρήγορη διάγνωση που δίνει μια ιδέα για το πώς λειτουργεί το σώμα στο σύνολό του. Η παρουσία παρασίτων μπορεί να υποψιαστεί από το επίπεδο των ηωσινοφίλων, το οποίο αυξάνεται. Στις ελμινθικές εισβολές, η περιεκτικότητα σε ηωσινόφιλα υπερβαίνει το 20% των υπόλοιπων λευκοκυττάρων. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται περαιτέρω εξέταση και προσδιορισμός του τύπου του παρασίτου.

Δοκιμή παρασίτων κοπράνων

Το Coprogramm είναι μια εργαστηριακή δοκιμή για κόπρανα. Συνιστάται όταν υπάρχει υποψία ελμινθίαση: διαταραχές των κοπράνων, ξαφνική απώλεια βάρους, αδυναμία, ναυτία κ. λπ. Μπορείτε να φτιάξετε ένα συμμογράφημα σε οποιοδήποτε εργαστήριο: ιδιωτικό ή κοινόχρηστο.

Κατά την αποκωδικοποίηση λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι δείκτες:

Μετρική αποκρυπτογράφηση
Συνοχή και μυρωδιά Η κανονική συνοχή είναι παχύρρευστη χωρίς κομμάτια.
χρώμα Συνήθως το χρώμα είναι κίτρινο ή καφέ. Ή είναι πολύ σκοτεινό, αυτό δείχνει την παρουσία κρυμμένου αίματος. Το ελαφρύ σκαμνί υποδηλώνει βλάβη στο ήπαρ.
Βάρος Λαμβάνεται υπόψη η παρουσία αίματος ή βλέννας στα κόπρανα.
Λευκοκύτταρα Τα λευκά αιμοσφαίρια συνήθως υπάρχουν στα κόπρανα, αλλά σε ελάχιστες ποσότητες. Εάν υπάρχουν πολλά από αυτά, τότε έχει ξεκινήσει μια φλεγμονώδης διαδικασία στα έντερα.
Οξύ Τα κόπρανα ενός υγιούς ατόμου έχουν τιμή pH 4, 8-5, 8. Όταν η περιεκτικότητα σε οξύ αυξάνεται, η απορρόφηση των λιπαρών οξέων στο έντερο μειώνεται.
Bilirubin Δεν υπάρχει χολερυθρίνη στα κόπρανα ενός υγιούς ατόμου. Η παρουσία του δείχνει δυσβολία, αυξημένη περισταλτική και ταχεία εκκένωση περιττωμάτων.
Stercobilin Αυτό το ένζυμο μπορεί να υπάρχει στα κόπρανα έως 350 mg / ημέρα. Μια αύξηση υποδηλώνει αναιμία, μια μείωση δείχνει βλάβες της χοληδόχου κύστης.

Μόνο ένας γιατρός μπορεί να κάνει μια διάγνωση βάσει αυτού του αποτελέσματος. Μπορεί να απαιτηθούν περαιτέρω δοκιμές. Για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα, πρέπει να συλλέξετε και να αποθηκεύσετε σωστά το υλικό. Συνιστάται να το παραδώσετε στο εργαστήριο το συντομότερο δυνατό.

Ξύσιμο στην εντεροβιολογία

Το ξύσιμο για εντεροβίαση είναι επίσης μια ενημερωτική διάγνωση. Μεταδίδεται όπως υποδεικνύεται ή ως προληπτικό μέτρο. Αυτή είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Χρησιμοποιήστε μια μικρή σπάτουλα ή μπατονέτα για να αφαιρέσετε κάποιο υλικό από τον πρωκτό. Αρκεί να σκουπίσετε το ραβδί αρκετές φορές για να διατηρήσετε το υλικό.

Η απόξεση είναι πολύ απλή - λείπουν ή υπάρχουν αυγά σκουληκιών. Η ασθένεια είναι θεραπεύσιμη, αλλά εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο ασθενής απομονώνεται για να αποτρέψει την περαιτέρω μετάδοση της λοίμωξης.