Παράσιτα στο σώμα - τύποι, σημάδια εμφάνισης και πρόληψη

Τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμαεμφανίζονται εντελώς απροσδόκητα. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της άμεσης επαφής με την πηγή της λοίμωξης, για παράδειγμα μολυσμένου ατόμου ή αντικειμένου. Υπάρχουν πολλοί τύποι παρασίτων που μπορούν να αποικίσουν το ανθρώπινο σώμα: λάμπλια, σκώληκες, κυψελίδες, τριχίνες, σχιστόσωμα κ. λπ.

Παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα

Το ανθρώπινο σώμα έχει μια αρκετά περίπλοκη δομή που είναι ευαίσθητη σε διάφορες ασθένειες και λοιμώξεις, λοιμώξεις, ιούς και παράσιτα. Τα παράσιτα που εγκαθίστανται στο ανθρώπινο σώμα είναι μικροοργανισμοί που οδηγούν σε έναν παρασιτικό τρόπο ζωής και προσπαθούν να επιβιώσουν τροφοδοτώντας άλλους οργανισμούς, μικροοργανισμούς, κύτταρα κλπ

Τα παράσιτα που ζουν στο ανθρώπινο σώμα είναι μικροοργανισμοί που οδηγούν σε έναν παρασιτικό τρόπο ζωής και προσπαθούν να επιβιώσουν τροφοδοτώντας άλλους οργανισμούς, μικροοργανισμούς, κύτταρα κ. λπ.

Τα παράσιτα, τα οποία βρίσκουν γόνιμο έδαφος για τη ζωή και την αναπαραγωγή στο ανθρώπινο σώμα, προκαλούν πολύ σοβαρές, μερικές φορές ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία, καταστρέφουν το σώμα από μέσα, τρώνε και μερικές φορές οδηγούν στο θάνατο ενός ατόμου ή σταματούν την εργασία μεμονωμένων οργάνων που επίσης η ποιότητα ζωής ενός ατόμου χειροτερεύει, μειώνει και τελικά μειώνει τη ζωή του.

Υπάρχουν εκατομμύρια είδη παρασιτικών σκουληκιών στη φύση. Από αυτά, υπάρχουν εκείνοι που παρασιτίζουν μόνο έναν εκπρόσωπο του ζωικού κόσμου. Στη φύση υπάρχουν επίσης είδη που μπορούν να εμφανιστούν στο σώμα πολλών ειδών ζώων. Ποια παράσιτα ζουν στο ανθρώπινο σώμα είναι μια ερώτηση που πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται.

Μια μεγάλη ποικιλία ειδών ελμινθών μπορεί να ζήσει στο ανθρώπινο σώμα. Μερικά από αυτά είναι πολύ σπάνια, ενώ άλλα πολύ συχνά εγκαθίστανται μέσα και μπορούν να οδηγήσουν σε έναν παρασιτικό τρόπο ζωής για αρκετές δεκαετίες.

Τύποι παρασιτισμού

Υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι παρασιτισμού: Εκτοπαρασιτισμός - παράσιτα που οδηγούν έναν επιφανειακό τρόπο ζωής στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει ψείρες, σκαθάρια, τσιμπούρια. Ενδοπαρασιτισμός - παράσιτα που επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα ενός ατόμου. Με τη σειρά τους, χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες πρωτόζωων και ελμινθών.

Είδη παρασιτικών πρωτοζώων: Lamblia, Toxoplasma, Trichoionada. Αυτοί οι τύποι πρωτοζωικών παρασίτων είναι πιο συνηθισμένοι στο ανθρώπινο σώμα.

Η ταξινόμηση των παρασίτων που σχετίζονται με τα ελμίνθια συνεπάγεται τη διαίρεσή τους σε τρεις ευρείες ομάδες: νηματώδη. Τριματοειδή; κεσώδες.

Τύποι παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα

pinworms

Το Pinworms είναι τα πιο γνωστά παράσιτα στο έντερο. Η ασθένεια που προκαλείται από καρφίτσες ονομάζεται εντεροβίαση. Όχι μόνο οι άνθρωποι υποφέρουν από αυτό, αλλά και οι μεγάλοι πίθηκοι. Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από σκώληκα. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, το ποσοστό συμμετοχής τους στην εντεροβίαση στην προσχολική ηλικία κυμαίνεται από 25 έως 90%. Τα pinworms μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο. Η μόλυνση συμβαίνει μέσω χειραψιών, ρουχισμού και αντικειμένων που έχουν αγγίξει ένα άρρωστο άτομο, υπό την προϋπόθεση ότι τα χέρια δεν έχουν πλυθεί μετά την επαφή και τα αυγά pinworm (αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος).

Οι μύγες και οι κατσαρίδες μπορούν να μεταφέρουν τα αυγά αυτών των νηματοειδών σκουληκιών σπέρνοντας την τροφή τους. Τα pinworms ζουν στο λεπτό έντερο, στο παράρτημα, στο παχύ έντερο. Συνδυάζονται στον ειλεό, μετά το οποίο το θηλυκό σέρνεται έξω από τον πρωκτό μέσω του ορθού και γεννά αυγά στον πρωκτό.

Τα συμπτώματα της εντεροβίασης είναι φαγούρα στην πρωκτική περιοχή, δηλητηρίαση του σώματος (αλλεργικές αντιδράσεις, εξάντληση, κόπωση), αναιμία, αύξηση του επιπέδου των ηωσινοφίλων στο αίμα, αϋπνία και κοιλιακό άλγος.

Για να απαλλαγείτε από την εντεροβίαση, χρησιμοποιούνται ανθελμινθικά. Η δοσολογία και η πορεία της θεραπείας καθορίζονται από τον γιατρό. Για να αποφύγετε την εκ νέου μόλυνση, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά, να τα πλένετε αφού πάτε σε δημόσιους χώρους, μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν το φαγητό κ. λπ.

Τα νύχια πρέπει να κόβονται κοντά, τα κρεβάτια και τα εσώρουχα πρέπει να απολυμαίνονται πλήρως και το διαμέρισμα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά.

Toksokara

Το Toxocara είναι ένα παράσιτο από την ομάδα των νηματωδών. Η ασθένεια που προκαλείται από το Toxocara είναι γνωστή ως "Toxocariasis". Αυτή η εισβολή στον άνθρωπο μπορεί να είναι τόσο προνύμφη (οφθαλμική όσο και σπλαχνική) και εντερική. Η ασθένεια εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Η μόλυνση από τοξόκαρα εμφανίζεται όταν τα αυγά του σκουληκιού εισέρχονται στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν καταναλώνετε τρόφιμα ή νερό μολυσμένο με κόπρανα σκύλου. Η επαφή με άρρωστα ζώα δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη.

Οι φυσικοί φορείς του Toxocara είναι γάτες και σκύλοι, αλεπούδες και λύκοι. Στο ανθρώπινο σώμα, η προνύμφη του σκουληκιού μεταναστεύει μέσω των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε όργανο. Τα συμπτώματα της νόσου εξαρτώνται από αυτήν. Η τοξοκαρίωση εκδηλώνεται συχνότερα με τη μορφή αλλεργικών αντιδράσεων (οίδημα του Quincke, δερματικό εξάνθημα, βρογχικό άσθμα). Κατά τη διάρκεια της επιδείνωσης της νόσου, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί έως και 38 βαθμούς, αλλά τα συμπτώματα δηλητηρίασης του σώματος εκφράζονται ασθενώς.

Μπορεί να υπάρχει υποψία για τοξοκαρίαση λόγω των διευρυμένων λεμφαδένων: Η σπλαχνική μορφή της τοξικαρίας εμφανίζεται συχνότερα όταν τα εσωτερικά όργανα (έντερα, αναπνευστική οδός, καρδιακές βαλβίδες) έχουν υποστεί βλάβη.

Ένα άτομο μπορεί να έχει πόνο στην κοιλιά, δεξιό υποχόνδριο, δυσπεπτικές διαταραχές, ναυτία. Όταν οι αεραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά, ένα άτομο βιώνει δύσπνοια, ξηρό βήχα και επιθέσεις ασφυξίας. Όταν τα Toxocars εγκαθίστανται στις καρδιακές βαλβίδες, ο ασθενής έχει αδυναμία, μώλωπες δάχτυλα και ρινοχειλιακό τρίγωνο και δύσπνοια. Το σχήμα του δέρματος χαρακτηρίζεται από φαγούρα, αίσθημα κίνησης κάτω από το δέρμα, φλεγμονή του δέρματος και των βλεννογόνων. Στη νευρολογική μορφή, το παράσιτο προκαλεί την ανάπτυξη φλεγμονής των μηνιγγιών και του ίδιου του εγκεφαλικού ιστού.

Εκδηλώνεται σε πονοκεφάλους, ναυτία και έμετο, επιληπτικές κρίσεις και άλλες νευρολογικές διαταραχές. Για τη θεραπεία των τοξωκαριών, χρησιμοποιούνται ανθελμινθικά, καθώς και παθογενετικές και συμπτωματικές θεραπείες.

Ανθρώπινα Ascaris

Το Human Ascaris είναι ένας σκουλήκι που παρασιτίζει το λεπτό έντερο. Η ασθένεια που προκαλούν αυτά τα παράσιτα ονομάζεται ασκηρίαση. Ο ιδιοκτήτης του σκουλήκι και η πηγή μόλυνσης είναι ένα άρρωστο άτομο. Μαζί με τα κόπρανα, τα αυγά σκουληκιών καταλήγουν στο έδαφος όπου ωριμάζουν σε προνύμφες. Στη συνέχεια, αυτό το έδαφος μεταφέρεται σε τρόφιμα ή ανθρώπινα χέρια, και εάν δεν τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μούρα υποβάλλονται σε κακή επεξεργασία, τότε μεταφέρεται στον πεπτικό σωλήνα.

Τα παιδιά και οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις. Η Ascariasis εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής της. Στη φάση της μετανάστευσης των προνυμφών μέσω του σώματος, υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, εμφανίζεται ξηρός βήχας, συριγμός στους πνεύμονες και λεμφαδένες αυξάνεται σε μέγεθος. Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από ασκίαση από τους ενήλικες

Οι αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασκηρίασης. Κατά τη διάρκεια του παρασιτισμού στο έντερο, ο ασθενής αναπτύσσει δυσπεπτικές διαταραχές, τα χαλαρά κόπρανα αντικαθίστανται από δυσκοιλιότητα, εμφανίζονται συχνά κοιλιακοί πόνοι, ναυτία και έμετος. Από την πλευρά του νευρικού συστήματος, παρατηρούνται υστερικές προσβολές, αϋπνία, ψυχική κόπωση και πονοκέφαλοι.

Για τη θεραπεία της ascariasis στο στάδιο της μετανάστευσης των προνυμφών, στους ασθενείς συνταγογραφούνται ορισμένα ανθελμινθικά, ενώ άλλα σκουλήκια παρασιτούν στο έντερο.

Hookworm and Nekator

Το Hookworm και το Nekator είναι δύο τύποι σκουληκιών που ανήκουν στην οικογένεια Ancylostomatidae που προκαλούν μια ασθένεια που ονομάζεται αγκύλη. Υπάρχουν δύο τρόποι μόλυνσης του ανθρώπινου σώματος με αυτά τα παράσιτα: κόπρανα από το στόμα (πόσιμο νερό, φρούτα, λαχανικά) και διαδερμικά σε επαφή με το έδαφος (διείσδυση μέσω του δέρματος).

Κλινικά συμπτώματα της αγκυλοστομίας: θηλώδες φυσαλιδώδες εξάνθημα, δύσπνοια και βήχας, απώλεια όρεξης, ναυτία, κοιλιακό άλγος, χαλαρά κόπρανα, αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου. Η θεραπεία περιορίζεται στη λήψη ανθελμινθικών και την ανακούφιση της αναιμίας με συμπληρώματα σιδήρου.

Ευρεία κορδέλα

Η ευρεία ταινία είναι σκουλήκια ταινίας της σειράς Pseudophyilidea. Αυτά τα παράσιτα ζουν στο λεπτό έντερο των ανθρώπων και των θηλαστικών που τρώνε ψάρια. Η μόλυνση με ταινία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας ασθένειας όπως η διφυλλοθρορίαση.

Υπάρχουν 12 τύποι ταινιών που μπορούν να παρασιτούν στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, η ευρύτερη ταινία είναι η πιο κοινή. Η μόλυνση συμβαίνει όταν τρώτε ωμά και θερμικά μη επεξεργασμένα ελαφριά αλατισμένα ψάρια ή χαβιάρι που περιέχει αυγά σκουληκιών. Συμπτώματα παρουσίας του παρασίτου στο έντερο: ναυτία, κοιλιακό άλγος, αναιμία.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, αναπτύσσεται εντερική απόφραξη. Για να απαλλαγούμε από το παράσιτο, στους ασθενείς συνταγογραφούνται αντιπαρασιτικά φάρμακα. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής πορείας, είναι υποχρεωτική μια δεύτερη μελέτη για την παρουσία σκουληκιών στο σώμα. Εάν είναι απαραίτητο, επαναλαμβάνεται η χρήση ανθελμινθικών.

Ταινία ταύρου

Το Buller tapeworm είναι μια ταινία που ανήκει στην οικογένεια Teniid. Στο στάδιο της προνύμφης επηρεάζει τα βοοειδή και στο στάδιο της ταινίας ζει στο ανθρώπινο σώμα (στα έντερα). Η ταινία προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται teniarinhoz. Συνήθως υπάρχει ένα παράσιτο στο σώμα του ασθενούς. Η μόλυνση στον άνθρωπο συμβαίνει μέσω του πεπτικού συστήματος μετά την κατανάλωση κρέατος (βόειο κρέας) που έχει υποστεί κακή θερμική επεξεργασία.

Κλινικά, η ασθένεια εκδηλώνεται με ναυτία, υπερβολική όρεξη, κοιλιακό άλγος, ασταθή κόπρανα και αλλεργικές αντιδράσεις τύπου κνίδωσης. Για να αφαιρέσετε την ταινία του βοείου κρέατος από το σώμα, συνταγογραφείται ένα ανθελμινθικό. Παράλληλα, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί μια δίαιτα χωρίς σκωρίες, να βάζει κλύσματα καθαρισμού, να παίρνει καθαρτικά. Μετά τη χρήση ενός ανθελμινθικού, το σκουλήκι πεθαίνει και αφήνει φυσικά το ανθρώπινο σώμα. Μερικές φορές το μήκος του μπορεί να είναι έως 12 m.

Χορτοφάγος ταινίας

Η ταινία από χοιρινό είναι μια παρασιτική ταινία που μολύνει τα θηλαστικά. Οι ενδιάμεσοι μεταφορείς μπορεί να είναι χοίροι, σκύλοι, κουνέλια, καμήλες, αλλά ο τελικός ιδιοκτήτης είναι πάντα άνθρωπος.

Όταν ένα ενήλικο παράσιτο βρίσκεται στο σώμα ενός ατόμου, μιλά για μια ασθένεια όπως η τενίαση. Εάν το παράσιτο βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης στο σώμα του ασθενούς, ονομάζεται «κυστικέρκωση».

Η μόλυνση από χοιρινό φιλμ εμφανίζεται όταν καταναλώνεται θερμικά μη επεξεργασμένο χοιρινό. Μερικές φορές οι πηγές της κυστερικίνης σπέρνουν χέρια ή νερό. Ένας ασθενής με τένωση ενέχει επιδημιολογικό κίνδυνο τόσο για τον εαυτό του (μόλυνση από τις προνύμφες του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των σκελετικών μυών) όσο και για άλλους.

Συμπτώματα τενίσωσης: κοιλιακός πόνος, απώλεια όρεξης, κόπρανα, πονοκέφαλος, συχνή ζάλη, λιποθυμία (τενίαση του εγκεφάλου και των ματιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνο). Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο για θεραπεία τενίσωσης. Έχει συνταγογραφηθεί ανθελμινθικά υπό ιατρική παρακολούθηση. Μετά από 2 ώρες, ο ασθενής παίρνει ένα αλατούχο καθαρτικό, το οποίο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των τμημάτων και των αυγών του σκουληκιού. Απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της κυστικέρκωσης των ματιών και του εγκεφάλου.

Echinococcus

Το Echinococcus είναι μια ταινία από τη σειρά Cyclophyllidae. Οι ενήλικες παρασιτίζουν στο έντερο των σκύλων και των γατών και βρίσκονται σε τσακάλια και λύκους. Για τους ανθρώπους, οι προνύμφες των παρασίτων είναι επικίνδυνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μια σοβαρή ασθένεια - εχινοκοκκίαση. Οι προνύμφες μπορούν να μολύνουν τα εσωτερικά όργανα ενός ατόμου και να σχηματίσουν εχινοκοκκικές κύστες μέσα σε αυτά. Στην περίπτωση των εχινόκοκκων, οι άνθρωποι δρουν ως ενδιάμεσοι ξενιστές.

Η μόλυνση εμφανίζεται μέσω επαφής (κατά την κοπή σφαγίων, όταν αλληλεπιδράτε με άρρωστο ζώο) ή μέσω τροφής (όταν καταναλώνετε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό). Τα άτομα που εργάζονται στην κτηνοτροφία ή έχουν συνεχή επαφή με ζώα κινδυνεύουν. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανίζονται για πολλά χρόνια.

Όταν τελειώσει το ασυμπτωματικό στάδιο, ο πόνος, ο κνησμός του δέρματος και η κνίδωση εμφανίζονται στο σημείο της εισβολής των προνυμφών. Επιπλέον, η λειτουργία του οργάνου στο οποίο παρασιτίζεται η προνύμφη Echinococcus. Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και του πυρετού παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της έκλυσης κύστεων.

Μια πλήρης θεραπεία της εχινοκοκκίαση είναι δυνατή μόνο μέσω μιας επέμβασης. Η κύστη ξεφλουδίζεται, προσέχοντας να μην βλάψει τη μεμβράνη. Εάν η κύστη είναι πολύ μεγάλη, θα τρυπηθεί και το περιεχόμενο θα αναρροφηθεί. Πριν και μετά την επέμβαση, στον ασθενή συνταγογραφούνται αντιπαρασιτικά φάρμακα. Με ριζική απομάκρυνση της κύστης, η πρόγνωση για ανάρρωση είναι ευνοϊκή.

Κυψέλης

Το Alveococcus είναι ένα ελάφι από την ομάδα κεστοδών. Το σκουλήκι απαιτεί απειλητική για τη ζωή κυψελίδα, η οποία χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό πρωταρχικής εστίασης στο ήπαρ με επακόλουθη μετάσταση να εξαπλώνεται σε άλλα όργανα. Η μόλυνση συμβαίνει όταν εισέρχονται στο στόμα οσκόσφαιρα του παρασίτου.

Αυτό μπορεί να συμβεί κατά το κυνήγι, όταν κόβετε σφάγια άγριων ζώων, όταν έρχεστε σε επαφή με κατοικίδια ζώα ή όταν καταναλώνετε μη επεξεργασμένα μούρα και βότανα από το δάσος. Τα συμπτώματα της κυψελίδας είναι μειωμένα σε πόνο στο δεξιό υποχόνδριο, ρέψιμο και ναυτία. Συχνά υπάρχουν φαγούρα, αλλεργικές αντιδράσεις. Δεν αποκλείεται ο εξάτμιση ενός όγκου με ένα παράσιτο και η διάρρηξή του στην κοιλιακή ή υπεζωκοτική κοιλότητα.

Οι κυψελιδικές μεταστάσεις βρίσκονται στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες. Η θεραπεία της νόσου είναι άμεση, αλλά πρέπει να συμπληρώνεται με τη λήψη αντιπαρασιτικών φαρμάκων.

Giardia

Το Giardia (άλλο όνομα για το Giardia) είναι τα παράσιτα του μαστιγίου που ανήκουν στο Order of Diplomonads. Το Giardia προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται «giardiasis» και παρασιτίζει στο λεπτό έντερο των ανθρώπων, καθώς και σε πολλά άλλα θηλαστικά και ακόμη και πουλιά.

Η λοίμωξη Giardia συμβαίνει μέσω της στοματικής οδού κοπράνων: τρόφιμο, νερό και μέθοδοι επαφής με τα νοικοκυριά. Υψίστης σημασίας στη μετάδοση της λοίμωξης είναι η χρήση ακατέργαστου νερού, μολυσμένων τροφίμων και δημόσιων αντικειμένων γεμισμένων με κύστεις λάμπλια. Τα κύρια συμπτώματα της giardiasis είναι ναυτία, επώδυνες αισθήσεις στην κοιλιά, διαταραχές των κοπράνων και υπερβολικό αέριο.

Επιπλέον, οι ασθενείς πάσχουν από αλλεργικές αντιδράσεις, δηλητηρίαση και νευρωτικές διαταραχές. Η θεραπεία της giardiasis πραγματοποιείται με τη βοήθεια αντιπρωτοζωικών φαρμάκων, καθώς και με τη συμπερίληψη ενζύμων, χολερετικών και εντεροπορροφητικών στο θεραπευτικό σχήμα.

Ιστολογική αμοιβάδα

Η ιστολογική αμοιβάδα είναι ένα πρωτόζωο παράσιτο που προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται αμοιβάση. Η ασθένεια εκδηλώνεται με το σχηματισμό ελκών στο παχύ έντερο, ακολουθούμενη από βλάβη σε άλλα εσωτερικά όργανα. Η λοίμωξη της αμοιβάδας εμφανίζεται μέσω της στοματικής οδού κοπράνων μετά την είσοδο ώριμων κύστεων στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα από νερό ή τροφή. Πιθανή επαφή με παράσιτα μέσω μη πλυμένων χεριών. Οι μύγες μπορούν να φέρουν αμόμπα.

Ένας άλλος τρόπος για την εξάπλωση της αμοιβαίας είναι μέσω της σεξουαλικής οδού (πρωκτική επαφή). Συμπτώματα αμοιβαίας: ισχυρό βλεννογόνο κόπρανα, κοιλιακό άλγος, αίμα στα κόπρανα, απώλεια βάρους, αναιμία. Επιπλέον, η εξωεντερική αμιτίαση χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό αποστημάτων στα όργανα που επηρεάζονται από τα παράσιτα (πνεύμονες, εγκέφαλος, ήπαρ κ. λπ. ). Αντιπρωτοζωικά φάρμακα συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της εντερικής ambiasis.

Η διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται από τη σοβαρότητα της αμοιβαίας.

Μια ασθένεια που ονομάζεται gnatostomosis προκαλείται από προνύμφες και σεξουαλικά ώριμα νηματώδη Gnathostoma spinigerum. Η μόλυνση συμβαίνει όταν τρώτε μη επεξεργασμένα ψάρια, βάτραχο ή κρέας πουλιών και πίνοντας άψητο, μη μολυσμένο νερό. Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται σε βήχα και πόνο στη θέση διείσδυσης της προνύμφης κάτω από το δέρμα, σε τοπική φλεγμονή και σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Το σοβαρό οίδημα και ο κνησμός είναι τυπικά. Συνήθως εξαφανίζονται μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά θα επιστρέψουν όλα αυτά τα χρόνια. Επικίνδυνη βλάβη στο μάτι και στον εγκέφαλο, είναι συχνά θανατηφόρα. Η θεραπεία περιλαμβάνει λήψη ανθελμινθικών και χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα παράσιτα απομακρύνονται από κάτω από το δέρμα.

Trichinella

Οι τριχίνες είναι στρογγυλά παρασιτικά σκουλήκια που ζουν στους μύες στο στάδιο των προνυμφών (οφθαλμοκινητικά, μαστιχιακοί μύες, μύες διαφράγματος) και ενήλικες - στον αυλό του λεπτού εντέρου. Η ασθένεια που προκαλείται από το Trichinella ονομάζεται "trichinosis". Είναι θανατηφόρο.

Οι άνθρωποι μολύνονται μέσω της κατανάλωσης ωμού ή κακώς επεξεργασμένου κρέατος από άγρια ​​ζώα και κατοικίδια ζώα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Στο μέλλον, θα εμφανιστεί μυϊκός πόνος, πρήξιμο των βλεφάρων και εξανθήματα. Η θεραπεία της παρασιτικής προσβολής πραγματοποιείται με τη βοήθεια ανθελμινθικών. Ταυτόχρονα, συνταγογραφούνται αντιισταμινικά και, εάν είναι απαραίτητο, κορτικοστεροειδή.

Σχιστόσωμα

Τα σχιστόσωμα είναι τυχαία σκουλήκια του γένους Trematodes. Προκαλούν μια ασθένεια που ονομάζεται σχιστοσωμίαση. Η ανθρώπινη λοίμωξη εμφανίζεται κατά το μπάνιο, το πλύσιμο των ρούχων ή το πότισμα του εδάφους με νερό με προνύμφες σχιστόσωμα.Μπορούν ακόμη και να διεισδύσουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω ανέπαφου δέρματος και βλεννογόνων. Τα συμπτώματα στο οξύ στάδιο της νόσου εκδηλώνονται με αύξηση της θερμοκρασίας σε υψηλό επίπεδο, φαγούρα στο δέρμα και την εμφάνιση βλατίδων σε όλο το σώμα.

Αφού η ασθένεια γίνει χρόνια, το μολυσμένο άτομο μπορεί να εμφανίσει σημάδια κολπίτιδας, προστατίτιδας, κολίτιδας, ασκίτη, υδρονέφρωσης κ. λπ. Τα Anthelmintics χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου. Με επιπλοκές της ουρογεννητικής σιστοσωμίας, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν πολλά παράσιτα που μπορούν να βλάψουν το ανθρώπινο σώμα. Τα περισσότερα από αυτά εισέρχονται στο σώμα του ιδιοκτήτη τους μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα εάν δεν ακολουθείται η ασφαλής τεχνολογία παρασκευής τροφίμων και δεν ακολουθούνται οι βασικές διαδικασίες υγιεινής.

Παράσιτα στο σώμα - προσαρμοστικές ιδιότητες

  • προσδόκιμο ζωής (τα ελμίνθια ζουν στο ανθρώπινο σώμα για χρόνια και μερικές φορές όσο το πλήθος των παρασίτων ζει).
  • η ικανότητα καταστολής ή τροποποίησης της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού-ξενιστή (προκύπτει κατάσταση ανοσοανεπάρκειας, δημιουργούνται συνθήκες για τη διείσδυση παθογόνων από το εξωτερικό και για την «αναστολή» εσωτερικών πηγών μόλυνσης)
  • Πολλοί τύποι ελμινθών που εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα απελευθερώνουν αντι-ένζυμα που τα προστατεύουν από το θάνατο. Η πεπτική διαδικασία είναι διαταραγμένη, εμφανίζονται τοξικές-αλλεργικές αντιδράσεις ποικίλης σοβαρότητας: κνίδωση, βρογχικό άσθμα, νευροδερματίτιδα.
  • στάδια ανάπτυξης (αυγό, προνύμφη, αλλαγή ιδιοκτησίας) ·
  • η ικανότητα των αυγών να επιβιώνουν στο εξωτερικό περιβάλλον για χρόνια.
  • σεξουαλική αναπαραγωγή, στην οποία πραγματοποιείται η ανταλλαγή γενετικών πληροφοριών, και αυτό είναι ήδη το υψηλότερο στάδιο ανάπτυξης, το οποίο οδηγεί σε αύξηση του ετερογενούς πληθυσμού, δηλαδή, τα παράσιτα γίνονται λιγότερο ευαίσθητα.
  • Έλλειψη μεθόδων ανοσοποίησης καθώς η ανοσοαπόκριση είναι ασθενής και ασταθής.
  • διαδεδομένα ελμίνθια, πολλοί βιότοποι (νερό, έδαφος, αέρας, φυτά και ζώα)

Πρόληψη παρασίτων στο σώμα

Τα προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της προσβολής από παράσιτα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής, να τρώτε μόνο πλυμένα φρούτα, λαχανικά, καθώς και ψάρια και κρέας με θερμική επεξεργασία και να πίνετε μόνο καθαρό νερό.

Οι περισσότεροι από τους ειδικούς τάσσονται υπέρ της πρόληψης της ελμινθίασης από φάρμακα με φαρμακευτικά αντιπαρασιτικά φάρμακα - ένας παρασιτολόγος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το απαραίτητο φάρμακο και να υπολογίσετε σωστά τη δόση του.

Μπορείτε να συμπληρώσετε αυτήν τη θεραπεία με λαϊκές θεραπείες με ανθελμινθικά αποτελέσματα - για παράδειγμα, τρώτε τακτικά περισσότερα κρεμμύδια, σκόρδο, διάφορα μπαχαρικά και σπόρους κολοκύθας.