Τι σκουλήκια έχουν οι άνθρωποι;

Η μόλυνση από ελμινθία είναι δυνατή ακόμη και στην πολιτισμένη κοινωνία μας. Αυτά τα παράσιτα εισβάλλουν ανεπαίσθητα στο σώμα και το δηλητηριάζουν με τα προϊόντα της ζωτικής τους δραστηριότητας. Οι εκκρίσεις των ελμινθών είναι τοξικές και προκαλούν διάφορες ασθένειες - από κυψέλες έως σοβαρά προβλήματα υγείας. Υπάρχουν επίσης θάνατοι.

Συνηθισμένα συμπτώματα προσβολής από σκουλήκια

Τα ελμινθάρια δεν ζουν μόνο στο ανθρώπινο έντερο, ορισμένοι τύποι παρασίτων μολύνουν και άλλα όργανα, αλλά μπορούν ακόμη και να βρεθούν σε σκελετικούς μύες. Επομένως, η πορεία κάθε ελμινθίαση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά σημεία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν γενικά συμπτώματα:

 • μείωσε την απόδοση.
 • γρήγορη κόπωση;
 • δηλητηρίαση;
 • αδυναμία;
 • υπνηλία
 • απώλεια όρεξης;
 • απώλεια βάρους;
 • πόνος στις αρθρώσεις
 • δυσκοιλιότητα;
 • εντερική νόσος;
 • Δυσανεξία σε όλους τους τύπους τροφίμων.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί από παράσιτα, ορισμένοι δεν το γνωρίζουν καν. Τα αυγά ή οι κύστες μπορούν να καταπιούνται με αυτό που φαίνεται να είναι καθαρό φαγητό. Συχνά τα σκουλήκια εγκαθίστανται στο σώμα του παιδιού και συνυπάρχουν με άσχημα πλυμένα φρούτα και λαχανικά από βρώμικα χέρια γατών και σκύλων. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν υπάρχει υποψία ότι κάποιος άλλος ζει μέσα μας, καθώς υπάρχουν τύποι παρασίτων που δεν εκδηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, αξίζει να μάθετε καλύτερα για τα σκουλήκια, τους τύπους που υπάρχουν και ποια συμπτώματα προκαλούν μόλυνση.

Ανθρώπινο σκουλήκι

Οι σκουλήκια, οι σκουλήκια, τα σκουλήκια και οι τριχίνες (λιγότερο συχνά) μπορούν να ζουν στο ανθρώπινο σώμα.

Τα στρογγυλά σκουλήκια είναι στρογγυλά σκουλήκια με ατράκτου σώματος, μήκους 15-40 cm και πλάτους 4-6 mm. Αυτά τα ελμίνθια ζουν στο λεπτό έντερο, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι σκουλήκια σέρνονται στη χολική οδό και το φράζουν. Στους ανθρώπους, τα θηλυκά ζευγαρώνουν με τα αρσενικά και γεννούν αυγά, τα οποία βγαίνουν έξω με τα κόπρανα.

Ένα άτομο δεν έχει μολυνθεί με σκουλήκια που ζουν σε ζώα.

Στη συνέχεια, τα αυγά πρέπει να ωριμάσουν στο έδαφος. Εάν εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα με άπλυτα φρούτα ή λαχανικά, οι προνύμφες απεκκρίνονται στα έντερα, διεισδύουν γρήγορα στα αιμοφόρα αγγεία και φτάνουν στους πνεύμονες με ροή αίματος. Εκεί οι προνύμφες ωριμάζουν και μεταναστεύουν μέσω του σωλήνα και της στοματικής κοιλότητας στο έντερο. Και εκεί έχουν ήδη εκκολαφθεί νέα άτομα και όλα επαναλαμβάνονται. Τα Roundworms ζουν έως και 14 μήνες.

Με την ασκίαση, η όρεξη μειώνεται, υπάρχει ναυτία, διάρροια, πόνος στα έντερα, αλλεργικές εκδηλώσεις. Ο ύπνος είναι επίσης διαταραγμένος, εμφανίζεται ευερεθιστότητα. Ο βήχας μπορεί να συμβεί καθώς μεταναστεύει από τους πνεύμονες. Με τη συσσώρευση ασκάρι και τον σχηματισμό σφαίρας μέσω αυτών, μπορεί να αναπτυχθεί εντερική απόφραξη.

Τα σκουλήκια είναι μικρά, υπόλευκα σκουλήκια με μήκος 3-12 mm. Τα pinworms ζουν στο λεπτό και το παχύ έντερο. Είναι πολύ εύκολο να μολυνθείτε με αυτά τα ελμίνθια, αρκεί να μην πλένετε τα χέρια σας, ή μπορείτε ακόμη και να καταπιείτε τα αυγά του ελμίνθου εισπνέοντας τη σκόνη. Τα θηλυκά pinworms γεννούν αυγά στον πρωκτό και προκαλούν σοβαρό κνησμό. Τα αυγά pinworm είναι τόσο μικρά που μπορούν ακόμη και να βρεθούν σε σκόνη.

Μπορείτε να μολυνθείτε μέσω πλυντηρίου, καλλυντικών, ειδών παντοπωλείου, χειραψιών κ. λπ. Επιπλέον, τα pinworms μεταναστεύουν ακριβώς όπως τα σκουλήκια. Οι ενήλικες ζουν μόνο με ανθρώπους για έναν έως δύο μήνες και, με την κατάλληλη υγιεινή, μπορούν να απορριφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκτός από τον κνησμό, παρατηρούνται: αϋπνία, ψυχική απουσία, ευερεθιστότητα, αλλεργικό εξάνθημα.

Τα βλασόγλαβα είναι λεπτά σκουλήκια που ζουν στο παχύ έντερο και φτάνουν σε μήκος 30-35 mm. Μπορείτε να μολυνθείτε με παράσιτα με τον ίδιο τρόπο όπως με τα σκουλήκια. Τα βλασόγλαφα κολλούν στα τοιχώματα των εντέρων και πιπιλίζουν το αίμα. Οι τοξίνες που απελευθερώνουν προκαλούν πονοκεφάλους, αϋπνία, ζάλη και ναυτία. Η διάρκεια ζωής των ελμινθών είναι 5 χρόνια.

Το Trichinae είναι μικρά σκουλήκια, έχουν μήκος έως και 4 mm. Ένα άτομο μολύνεται μέσω ακατέργαστου χοιρινού κρέατος που περιέχει προνύμφες. Οι ενήλικες ζουν στο έντερο, ζευγαρώνουν και γεννούν αυγά, μετά τα οποία πεθαίνουν. Οι προνύμφες Trichinella απεκκρίνονται, διεισδύουν στον μυϊκό ιστό από το έντερο, σχηματίζουν μια κάψουλα εκεί και μπορούν να παραμείνουν για χρόνια.

Η ελμινθίαση προκαλεί τις ακόλουθες διαταραχές στο σώμα:

 • πρησμένο πρόσωπο;
 • οίδημα των βλεφάρων;
 • πρήξιμο των ποδιών και των χεριών;
 • εξάνθημα;
 • μυϊκός πόνος;
 • πυρετός, θερμοκρασία;
 • πονοκέφαλος;
 • Αϋπνία ή, αντίθετα, υπνηλία
 • μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων του γόνατος και του αγκώνα.
 • Γαστρεντερικές διαταραχές παρατηρούνται.

Η τριχίνωση θεραπεύεται εν μέρει, επειδή εάν τα ενήλικα σκουλήκια μπορούν να καταστραφούν με φάρμακα, οι προνύμφες στους σκελετικούς μύες δεν μπορούν να σκοτωθούν.

Ταινίες σε ανθρώπους

 • Μήκος ταινίας βόειου κρέατοςμπορεί να έχει μήκος έως 10 μέτρα. Η μόλυνση συμβαίνει όταν τρώτε κακώς μαγειρεμένο βόειο κρέας που περιέχει προνύμφες ελμινθίου. Οι νοικοκυρές μπορούν να μολυνθούν δοκιμάζοντας ωμό κιμά με αλάτι. Στο σώμα, αναπτύσσεται μια ταινία από την προνύμφη που ζει στο έντερο, η οποία προσκολλάται στον τοίχο για να συγκρατηθεί. Ένα άτομο χάνει βάρος, χάνει την όρεξη, ζάλη, αϋπνία, ναυτία και συχνά έμετο.
 • Η ταινία από χοιρινό κρέαςείναι μικρότερη και φτάνει μόνο τα 2 μ. Η μόλυνση εμφανίζεται μετά την κατανάλωση χοιρινού κρέατος με κακή επεξεργασία. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά της ταινίας.
 • Μήκος ευρείας ταινίαςέχει μήκος 6 m έως 15 m. Η πηγή μόλυνσης είναι ωμό ψάρι γλυκού νερού. Η ελμινθίαση εμφανίζεται ως αδυναμία, ναυτία, έμετος, σάλιασμα, κοιλιακός πόνος, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Υπάρχουν πάντα έντονα κόκκινα επώδυνα σημεία και ακόμη και ρωγμές στη γλώσσα.
 • Το
 • νάνος ταινία ταινίαςέχει μήκος 3-5 cm. Μολύνονται με αυτό το ελάττωμα μέσω μολυσμένων λαβών πορτών και καθισμάτων τουαλέτας όταν έχουν αυγά από σκουλήκια. Τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα. Η ελμινθίαση προκαλεί μειωμένη όρεξη, ναυτία και κοιλιακό άλγος και μερικές φορές διάρροια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, επιληπτικές κρίσεις παρόμοιες με επιληπτικές κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά.
 • Το Echinococcusείναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ελμινθία. Η μόλυνση συμβαίνει μέσω σκύλων και γατών - φορέων ενήλικων παρασίτων. Στο ανθρώπινο σώμα, οι προνύμφες εκκολάπτονται από τα αυγά και μεταφέρονται με τη ροή του αίματος σε διάφορα όργανα, πιο συχνά στο ήπαρ, όπου σχηματίζουν εχινοκοκκικές κύστες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν ακόμη και να φτάσουν το μέγεθος του κεφαλιού ενός νεογέννητου. Οι κύστες αφαιρούνται μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Αντλίες αναρρόφησης ανθρώπου

 • Flukeπαρασιτικά στον χολικό σωλήνα και στη χοληδόχο κύστη. Το μέγεθος των ελμινθών είναι μικρό - 4-13 mm. Το παράσιτο εισέρχεται στο σώμα με τη χρήση ελαφρώς αλατισμένων ή κακώς μαγειρεμένων (τηγανισμένων) ψαριών. Πρώτον, αυτή η ελμινθίαση εκδηλώνεται σε υψηλή θερμοκρασία (έως 40 βαθμούς), πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, διαταραχές στο γαστρεντερικό σωλήνα, σε σπάνιες περιπτώσεις αναπτύσσεται ίκτερος. Στη συνέχεια εξαφανίζονται τα οξεία συμπτώματα, υπάρχει παροξυσμικός πόνος στο πάγκρεας. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές.
 • Το Fasciolaείναι επιβλαβές για την υγεία. Τα σκουλήκια έχουν μήκος έως 3-7 cm και επίσης καταλήγουν στη χοληδόχο κύστη και στη χοληφόρο οδό. Ένα άτομο μολύνεται από άψητο νερό ή από κατανάλωση υδρόβιων φυτών. Αδυναμία, πυρετός, κεφαλαλγία και κοιλιακό άλγος, κνίδωση εμφανίζονται.

Τέλος, σχετικά με τα ανθρώπινα ελμίνθια

Ορισμένοι τύποι σκουληκιών ζουν στο ανθρώπινο σώμα εδώ και χρόνια, επειδή δεν μπορούν να εκδηλωθούν με οποιονδήποτε τρόπο. Συχνά τα συμπτώματα της ελμινθίαση είναι παρόμοια με ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα. Επομένως, θα γίνει λανθασμένη διάγνωση εάν δεν πραγματοποιηθούν ειδικές δοκιμές για τον εντοπισμό ελμινθών. Αλλά πρέπει να αφαιρέσετε επειγόντως όλα τα παράσιτα, καθώς όχι μόνο απορροφούν χρήσιμες ουσίες από το σώμα, αλλά και απελευθερώνουν επιβλαβείς τοξίνες.